Próchnica to choroba przewlekła zęba, która poprzez demineralizację, czyli utratę wapnia, niszczy i uszkadza najpierw twarde a następnie miękkie tkanki.

Wpływ na to mają m.in.:

– cukry, zawarte w pokarmach słodkich;
– bakterie;
– podatność zębów;
– czas – próchnica zależy od tego, jak długo ząb był narażony na wymienione wyżej czynniki.

Bakterie obecne w jamie ustnej przetwarzają cukry w kwasy, które doprowadzają do demineralizacji szkliwa. Wystarczy nieco ponad pół godziny aby kwasy obniżyły pH w jamie ustanej do wartości, która spowoduje rozpoczęcie procesu niszczenia szkliwa.

Dlatego też, stomatolodzy uczulają swoich pacjentów, aby podczas krytycznych 30 minut po posiłku wyszczotkowali zęby. Największą przyczyną powstawania próchnicy są cukry, jednak nie te naturalne, ale te sztucznie dodawane do pokarmów zwłaszcza glukoza, sacharoza, fruktoza.

Okazuje się, że nieleczona próchnica może doprowadzić do utraty zęba oraz zakażenia innych narządów.

Należy zatem pamiętać, że w okresie kiedy nasz organizm najlepiej przyswaja niezbędne witaminy a zarazem następuje formowanie się zębów, aby dostarczać ich jak najwięcej ponieważ może to mieć wpływ na nasze przyszłe problemy z uzębieniem.